De kracht van de ramadan

  • Naast het fysieke effect van vasten zijn we ook allemaal een gedragsverandering ondergaan. Gebruik deze energie om blijvende veranderingen aan te brengen in je leven!
  • Het verzorgen van je lichaam en streven naar een goede gezondheid als dankbaarheid naar de schepper is een daad van aanbidding.

De heilige maand ramadan is weer ten einde gekomen en we zijn weer helemaal opgefrist voor het komende jaar. Voor sommige is het een opluchting en viel het gebrek aan slaap en het vasten hun zwaar. Andere nemen verdrietig afscheid van de ramadan als een goede vriend die ze maar 1x in het jaar zien. Een deel van ons kijkt met voldoening terug op deze maand en zijn tevreden over hun vorderingen ten opzichten van vorige jaar. Een misschien nog wel groter deel voelt dat hij/zij wel wat meer had mogen doen in deze heilige maand.

Tot welke groep mensen je ook mag behoren, ik heb goed nieuws!
Of je nu tevreden bent over je ramadan of diep teleurgesteld, we hebben allemaal 1 ding gemeen: We hebben allemaal gevast!

Iedere vastende heeft deze maand zijn eetgewoontes aangepast, ieder van ons heeft een lange tijd niks gegeten of gedronken. Dit is mooi nieuws, want die neemt allemaal voordelen met zich mee. Het maakt niet uit hoeveel daden van aanbidding je hebt gedaan, fysiek staan we allemaal gelijk en kunnen we de vruchten hier van plukken.

Chance is hard
Veel van onze problemen of ontevredenheid over onze gezondheid komen voort uit slechte gewoontes. Te laat en te weinig slapen, teveel en de verkeerde dingen eten of te weinig bewegen zijn allemaal gewoontes die ons negatief beïnvloeden.
We weten waar we de mist in gaan, maar veranderen hebben we nog niet gedaan. Waarom niet?
Simpel, slechte gewoontes afleren is zwaar.

Maar afgelopen maand was bijzonder, het is een tijd waarin wij ineens massaal de energie vonden om te veranderen. De persoon die teveel eet verlaagt zijn calorie inname (je kan tijdens 18 uur lang vasten nu eenmaal minder binnen krijgen), de persoon die te weinig drinkt is ineens geobsedeerd om genoeg water binnen te krijgen en iedereen heeft ineens de kracht om op tijd op te staan voor fadjr (het ochtend gebed).

Nu is de ramadan afgelopen en je hebt 2 keuzes:
1. De ramadan is voor mij een speciale maand
2. Ik kies ervoor om een speciaal leven te leiden!

Ik zeg niet dat je vanaf nu het hele jaar moet vasten of iedere dag een uur in nachtgebed moet staan. Wat je wel moet realiseren: ‘ik heb net een hele maand mijn levenswijze drastisch kunnen aanpassen, een paar kleine veranderingen moeten dan toch een eitje zijn?’. Gebruik deze energie en zorg ervoor dat je vooruit gaat, zorg dat je slechte gewoontes achterlaat.

De mensen met kennis hoor je vaak zeggen: ‘Een geaccepteerde ramadan/goede daad uit zich in een vermeerdering/continuïteit van goede daden’.

Heb jij een goede ramadan gehad of juist een slechte? Neem deze simpele goede daden mee die je geleerd hebt in de ramadan.

  1. Probeer iedere maand 3 dagen te vasten. Naast het feit dat dit een aangeraden sunnah is van onze profeet, is het ook nog eens heel gezond!*
  2. Drink meer water. Begin je dag 2 met grote glazen water, meer drinken heeft veel gezondheidsvoordelen.**
  3. Bidt het witr gebed en ga daarna slapen. Naast het feit dat het nacht gebed gigantische spirituele voordelen heeft, zorgt het gebed voor een betere slaap. Bidden voor het slapen brengt de je hoofd en lichaam tot rust, het creëert de ideale omstandigheid om snel in slaap te vallen. Sluit je nacht dus af met het gebed in plaats van met je mobiele telefoon! ***

 

http://www.slate.com/articles/video/video/2015/03/smartphone_sleep_effects_on_body_and_brain_turn_your_phone_off_before_bed.html

** http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/322163/3-dagen-vasten-kan-je-hele-immuumsysteem-herstarten.html

*** http://massreport.com/water-therapy-benefits-of-drinking-water-right-after-you-wake-up/